Szkoła Rzemiosł
12 stycznia 2024
W świetlicy, w ramach projektu edukacyjnego "Szkoły Rzemiosł" przybliżamy dzieciom tradycyjną, ludową sztukę i rzemiosło.
Zaraz po nowym roku poznawaliśmy tradycję wykonywania pieczywa, zwanego BYŚKAMI i NOWYM LATKIEM.
Pieczywo to szczególnie popularne było na terenach północno-wschodniej Polski (Kurpie,Warmia i Mazury oraz Podlasie).
Forma, czas i sposób przygotowywania związane były się z rytuałem przejścia w nowy rok, nadzieją odrodzenia, zapewnienia domowi i jego mieszkańcom szczęścia i wszelkiej pomyślności.
Byśki z ciasta z mąki żytniej i wody przedstawiały gospodarskie lub dzikie zwierzęta, a Nowe Latko najczęściej pastuszka otoczonego dwunastoma gąskami ( 12 miesięcy roku)- każdą gąskę co miesiac odłamywano.
Poznajcie nasze Byśki
Dudka, krocinoga, ślimaki, koty, jelenie, koty, ryby, sowy....słonia i pingwina(!),
